Szürkebarát (Pinot Gris)

A Szürkebarát (Pinot Gris vagy Pinot Griggio) Franciaországból származik,a pinot család ismert tagjaként. A Pinot Blanc és a Pinot Noir a szürkebarát rokonának tekinthető.

Apró, tömött fürtű fajta, bogyói akár lilásvörös színűre is megérnek, bora ezért gyakran halvány aranysárga, sőt néha roséra emlékeztető.

A bor illata fűszeres, mézes, zamatos, jó években magas cukorfokkal érik be, s néha édeskés bort ad. Édessége azonban gyakran mesterséges beavatkozás eredménye volt, főleg a 70-es 80-as években, ezért a fajta imázsa nagyon leromlott. A Szürkebarát Badacsonyban második hazájára talált. Balaton környéke áradó napsütésében, érlelő klímájában levélzete kiteljesedett, bogyói lédúsabbakká váltak, sav- és extrakttartalma növekedett, cukorfoka emelkedett. Jellemző, hogy Franciaországban a pinot gris könnyű bort ad, míg a Balaton körzetében akár testes, zamatos, tüzes bort nyernek belőle. E fajtát a Balatoni Borrégión kívül az északi borvidékeinken is szívesen alkalmazzák, Mátraalján, Pannonhalmán, Neszmélyen is gyakori borszőlő.