Syrah / Shiraz

A világ több szőlőtermesztő országában ismerik és termesztik, leginkább Franciaországban terjedt el.

Bogyója kicsi, színe sötétkék, héja közepesen vastag, húsa puha, lédús. Külföldi tapasztalatok szerint termőképessége jó. Magyarországon október első felében érik, mustfoka ekkor meghaladja a 18 magyar mustfokot.
A Syrah kifejezetten testes bort adó szőlőfajta, viszonylag magas tannin- és savtartalommal. A szüret időpontja meghatározó. Ha túl korán szedik, akkor tanninjai éretlenek lesznek, illata meglehetősen zöldes, paprikás. Elkésett szüretnél a bor alkoholban túlsúlyos lehet, lekvárossá és egysíkúvá válhat. Érdemes külön felhívni a figyelmet összetett illatára, hiszen a rózsasziromtól a fahéjon át a csokoládéig sok-sok réteg felfedezhető benne. Bora jó minőségű, kékes színárnyalatú, érlelésre alkalmas. Íz és illat aromákban gazdag, testes, sokszor cassisra (fekete ribizkéből készült francia likőr) és elgyújtott gyufa illatára emlékeztet. Minőségének csúcsát általában csak évek elteltével éri el, s olyan fajta, amely szépen egészülhet ki a fás, barrikolt ízekkel.
Leginkább fűszeres pecsenyék mellé ajánlott