Magyarországon régóta ismerik, de inkább Erdélyben terjedt el. Közepes érésű és termőképességű. Bogyóik kicsik, vastaghéjúak, sárgásfehérek, feketén pontozottak. Október közepén 18-20 mustfokkal szüretelhető.
Divatos bor. Finom zamatú, kemény karakterű. Illatos, bodzára, egresre, csalánra, vágott fűre emlékeztető jegyekkel. Az érettségtől és az erjesztés módjától, valamint az élesztőtől függően érezhető a csalán, őszibarack ízharmóniája. Nagytestű, de nem bonyolult ízvilágú bor. Képes rendkívüli illatintenzitást felmutatni. Ilyenkor a bor semmiképpen nem elegáns. Határozott savak jellemzik. Jól tárolható.
Zöldséges ételek, elsősorban kelvirág, brokkoli kiváló kísérője, de jól illik a kaporral elkészített fehér húsú halakhoz is.
Szervírozási hőmérséklet: 10°C