Olaszrizling

Francia eredetű, hazája valószínűleg Champagne. Legelterjedtebb minőségi borszőlőfajtánk.

Németek közvetítették hozzánk az olaszrizlinget, és ők adták neki az olasz jelzőt megkülönböztetésül a rajnai rizlingtől. Rendkívül termékeny, mert kedveli a Kárpát-medencei klímát, a mostoha körülményeket is, talajban sem válogatós, sőt még a homokot is szereti.

Fürtje középnagy vagy kicsi, tömött, gyakran mellékfürtöket is nevel. Bogyói kicsik, gömbölyűek, vékony héjúak, lédúsak, sárgászöldek. Későn érő, jó cukorgyűjtő, és aszúsodásra is hajlamos. Élvezetes édes borkülönlegesség azonban csak megfelelő borászati ismeretekkel és felkészültséggel készíthető belőle. Száraz borként finom savú, kellemes aromájú, utóízében kellemesen kesernyés. A kedvező évjáratokban különleges minőséget.