Kadarka

A Kadarka igazi „Hungaricum”-nak számít.

Hazánkba a török birodalom elől menekülő és az azokkal együtt érkező szerbek hozták be a balkánról. Neve után következtetve, Skutari vidékéről származik, mivel Skutari és a Kadarka neve szerbül egyaránt Skadar, így valószínűleg innen ered magyar neve is. Népiesen Törökszőlőnek is hívják. Sokoldalúsága miatt az alföldi bortermelők legkedveltebb fajtája. Igénytelen, bőtermő s mindezek mellett jó minőségű bort ad, pld. Szekszárdon, Villányban. A feldolgozás módjától függően vörös, esetleg fehérbort is készíthetünk belőle. Különleges fűszeres illata és zamata kiemeli a többi vörösbor közül. A Kadarka különös érdeme nagy extrakttartalma. Savai kissé élénkek. A gyorspréselésű Kadarkából színtelenítéssel fehérbor is készíthető, de ez önállóan nem kerül kereskedelmi forgalomba.

A Nemeskadarka késői szüretelésből származó, kissé édeskés vörösbor. A Kadarka a vörösborok között előkelő helyet foglal el. Könnyű bor, mely halételekhez, sültekhez igen kellemes ital. És alkalmas étkezés utáni borozgatáshoz is. Sajnos termesztése jelentősen visszaesett, így kevés van a piacon e kitűnő borból.