Magyar nemesítésű fajta, még a XX. század elején, a legendás Mathiasz János hozta létre Kecskeméten, Muscat Ottonel és a nálunk ismeretlennek számító Bronnerstraube szőlők keresztezéséből. Elterjedt szinte az egész világon, de Közép-Európában a leggyakoribb. Július közepétől érik, jellegzetesen finom, muskotályos jellegű gyümölcsöt ad, nem véletlenül inkább csemegeszőlőként hasznosítjuk. Tény viszont, hogy bort is készítenek belőle, korai érése miatt az év első bora címre is eséllyel pályázhat. Savakban szegény, de zamatos borát gyorsan el kell fogyasztani, nem tartós ital. Maga a szőlő magas cukortartalma és vékony héja miatt ki van téve a darazsak , méhek „támadásának", és esős időben rothadós is. A Csabagyöngye később több szőlőfajta nemesítésének alapja lett, például a szintén népszerű Irsai Olivér egyik szülője is ez a szőlőfajta.