Chardonnay

Legismertebb világfajta. Valószínűsíthetően Burgundiából származik, mára már a világ összes bortermelő vidékén jelen van.

Elsősorban Franciaországban termesztik, de elterjedt az egész világon. Világszerte sokan fogyasztják, így van ez nálunk is. E szőlőfajtából lehet a legtöbb borfajtát előállítani, ebből készítik a champagne-i pezsgőt is.
Bogyói aprók, rendszerint fehéres zöldek, kissé feketén pontozottak, lédúsak és ropogósak.
Bora fajtajelleges, finom zamatú. Mindig nagy kihívást jelent a borászok számára, hiszen semleges íze engedi, hogy a termőhely jellege és borászati stílusa érvényesüljön. Alkoholban gazdag, magas savtartalmú bor. Markáns karakterjegyei miatt előnyére válik, ha pörkölt tölgyfahordóban érlelik. Illata zöldalma és tűzkőillat, néha füstre emlékeztet. Ízében dominálnak a más fajtákhoz nem hasonlíthatóan összetett savak. Ízjegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság. Rendkívül elegáns bor, sokáig érlelhető. Az egyetlen fehérbor, amely meghálálja az újhordós érlelést és az ezzel járó almasavbontást.
Halak és fehér húsú szárnyasok kísérője lehet, de karakteresebb, nehezebb változatai a borjúhúsból készült ételekhez ajánlhatók.
Szervírozási hőmérséklet: 10-14°C.