Disznókő Pincészet

Sárga Borház mögötti dombon, ahol az évszázados teraszokon még mindig karós támaszú szőlők díszlenek, a Disznókő dűlő szíve. A domb tetejére felérve egy fehér kis pavilonnal, a filagóriával találjuk szemben magunkat. Építtetője a Lónyay család a XVIII. században a birtok szépkilátóhelyének szánta. Mellette a híres kő, a Disznókő. Egy jól megtermett, hatalmas szikla, amely mintha az égből pottyant volna ide. A környék lakóinak elmondása szerint a szikla alakja valaha vaddisznó formára emlékeztetett. Erről a kőről kapta a nevét a dűlő, illetve a birtok.
A Disznókő szőlőbirtok a filagória mellett megbúvó kőszikláról kapta nevét, amely a környék lakóinak elmondása szerint egy vaddisznó formájára emlékeztetett.
A birtok, amely az 1772. évi szőlőkataszteri besorolás szerint első osztályú területté nyilváníttatott, 150 hektáron terül el a Tokaji borvidék déli részén. A múltban a birtok a Rákóczi családé, majd a XVIII. századtól több, nagy nemesi család tulajdona volt, úgy mint: Lónyay, Szirmay, Patay, Andrássy, Almássy, Illésházy család, Vay báró, József főherceg, Harkányi báró és Waldbott báró.
A XIX. század elején Lónyay Menyhért itt építette fel a Sárga Borházat, amely a birtok présháza volt. Ez a szép klasszicista stílusú, műemléki épület ma a borvidék egyik leghíresebb éttermének ad otthont.
Forrás: www.disznoko.hu