Várkapitány Pincészet

A Várkapitány Pincészetet 2007-ben alapította Csáki Tibor. A hegy északi oldalán a Somlói vár tövében kezdtük el a gazdálkodást. A néhány hektáros birtok mára 16 hektárosra növekedett.

A borvidék lankáin elterülő szőlőinkből a területről ismert borok mellett minden évben igyekszünk az adott évjáratokból jellemző, kézműves borokat, igazi borkülönlegességet is alkotni. Boraink testesek, tüzesek, jól érződik rajtuk a Somló vulkanikus talajának köszönhető minerális, tűzkőhöz hasonlítható íz és illat. Borainknál a természetes stabilizálódást részesítjük előnyben, ami az egy éves hordós érlelés során magától megy végbe, így a lehető legkevesebb íz- és illatanyagot vesszük ki a borból. A borvidékben óriási minőségi potenciál rejlik.

Négy hagyományos tároló pincével rendelkezünk, az Attila pince, Márton pince, Nándor pince és központi pincénk, a több száz éves Turul pince. E pince fölött kap helyet Makovecz Imre Kossuth-díjas építész tervei alapján épített birtokunk, amit borturisztikai vendégházként alakítottunk ki, megőrizve a térségre jellemző kulturális örökséget, természeti értékeket.

Turul pincénk különlegessége abban rejlik, hogy a tárolás során pozitív rezgésekkel töltődik fel minden palackos borunk, ezzel a somlói bor eddig is ismert pozitív élettani hatásait erősíti.