Kasnyik Pincészet

Fejet hajtva a természet és őseinktől átvett örökség előtt, megpróbáljuk a kürti termőhely valós értékét, egyediségét palackba zárva átnyújtani az igényes borkedvelők számára.

Pincészetünk megalapítását nagyon nehéz volna datálni hisz beleszületve a szőlőtermesztés és borkészítés csodálatos világába gyermekkorunktól folyamatosan foglalatoskodtunk a családi birtok körül.

2005 -ben érlelődött meg a gondolat hogy az első szárnynyitogatások után borainkat palackba zárva kínáljuk a borfogyasztók felé.

Jelen pillanatban 2,7 ha szőlőterületen gazdálkodunk, próbáljuk megtermelni a csúcsminőségű szőlőt és megalkotni a bort ami tökéletesen tükrözi számunkra a kürti terroir tág, de tiszta fogalmát.

Elsősorban a nálunk honos fajtákat kedveljük (olaszrizling, zöldveltelíni, rizlinszilváni, kékfrankos, szentlőrinci, kékoportó), de pincészetünket meglátogató borkedvelő újnemesítésű fajtákkal is találkozhat (dunaj,alibernet,devín,pálava).

Kézműves boraink készítésekor alapvetően a természetes élesztőkre hagyatkozva mindennemű egyéb segédanyag igénybevétele nélkül szigorú terméskorlátozás mellett többségében fahordókban erjesztve és érlelve készítsük borainkat, amik törekvéseink szerint magukba zárják a fajtát, a terroirt és a borász üzenetét.

Borvidék

Kürt a dél szlovákiai borvidék legmelegebb és napfényben leggazdagabb része,a mintegy 300, ha szőlőterület enyhén dél - délnyugati fekvésű hegyei, előnyös talaj és időjárási feltételei kivételes és egyedi jelleget kölcsönöznek a kürti boroknak.
A termőföld felső rétege vályogtalaj, alatta agyagos löszréteg, mészkő erek és homokkő, magas mésztartalmú, erősen lúgos és ásványokban gazdag rétegek, amelyeknek köszönhetően a kürti borok magas sav- és ásványtartalommal rendelkeznek és hosszan érlelhetők.

Facebook oldal