Múzsa Borház

A Múzsa Borház a Balatonfüred-Csopaki Borvidék egyedi stílusú borászata. Borházunk magas minőségű kézműves, Balaton felvidéki fehér és vörösborokat készít. Balatonszőlősi pincesoron található exkluzív bemutató pincénk, ahol csodálatos környezetben látjuk vendégül önöket.

Balatonfüred a szőlő és a bor nemzetközi városa, a Balatoni Borrégió évszázados borászati hagyományokkal rendelkező települése.
A Múzsa Borház Balatonfüreden működteti a hagyományos és korszerű technológiával berendezett pincészetét. Szőlőterületei a városhoz tartozó napfényes Balaton parti lankákon, a különleges mikroklímájú tihanyi Belső-tónál és a szinte Balatonfüredhez tartozó, ősi és ma is virágzó szőlőkultúrájú Balatonszőlősön vannak.
Ezeken a településeken a középkor óta a királyi és káptalani szőlőbirtokokat tartottak fenn.
A szőlőtermelő kistelepülés máig fennálló, Árpád-kori templomához tartozó szőlőbirtok XVIII. századi pincéje ma a MÚZSA BORHÁZ borbemutatóinak színhelye.

A Szőlőbirtok

Balatonfüred, Balatonszőlős, Tihany településeken 20 hektár szőlőterület, melynek 80%-a új telepítés, a termőre fordulás jelenleg történik.
A régebbi telepítésű szőlők 3,5 m sortávolsággal települtek, magas kordon és ernyőműveléssel művelik. Az új telepítésű szőlők 2,1-2,5m sortávolsággal települtek, ernyő és alacsony kordon műveléssel művelik.

A MÚZSA BORHÁZ rendelkezik egy olyan új telepítésű, hat hektáros ültetvénnyel, amelyben a Nektár fajta jelentős területtel és szereppel bír. Nektár ültetvényünk az ország egyik, - ha nem a legnagyobb - Nektár ültetvénye, amely két évvel ezelőtt termőre fordult és azóta a borversenyeken sorozatban hozza az aranyérmeket. A 2007-es évjáratú, félédes változat 2008. évi márciusi Veszprém megyei Borversenyen aranyérmet ért el.