Aklan Pince

Aklan Családi Szőlőbírtok és Borászat. 2003-ban családi összefogással megalapítottuk az Aklan Pincét Lesencetomajon, 8 ha ültetvényterületen, összesen 500 hl-re méretezett pincészettel.

Az Aklan Családi Szőlőbirtok és Borászat Lesencetomajon, a Balaton-felvidéki borvidék egyik legjobb bortermő helyén 1988 óta gazdálkodik 8ha szőlőültetvényünkön. Kiváló talaj- és klímaadottságokkal rendelkező ültetvényeink mind középmagas kordon művelésűek, ami megkönnyíti a szőlő környezetkímélő művelését és a kiváló minőséget biztosító, 40 – 60 hl/ha terméshozam beállítását.

Szőlőfajtáinkat úgy válogattuk össze, hogy a világfajták és az ún. magyar fajták borainak kedvelői egyaránt örömüket leljék bennük: Olaszrizling, Szürkebarát, Cserszegi fűszeres, Chardonnay valamint Cabernet franc és Syrah. Lesencetomaji borászatunkban kézműves technológiával – kézi szüretelésű szőlőből - irányított erjesztésű, reduktív, üde borokat valamint ászkolt, testes, nagy formátumú borokat készítünk, amelyek kiváló minőségét a borversenyeken kapott érmek is mutatják.

A borkóstolás lényege a személyes tapasztalatban rejlik. Ennek megfelelően kívánjuk biztosítani a borkedvelőknek, érdeklődőknek vagy csak az országot felfedezni vágyóknak a még közvetlenebb kapcsolat kialakításának a lehetőségét. Pincészetünk nyitva áll az igényes borturizmus szerelmesei előtt, ezzel is szolgálva e csodálatos mesterség megismertetését, borvidékünk hírnevének öregbítését.

Hagyományos családi pincészetünknél igényesen szervezett, kulturált körülmények között, borszakértő által levezényelt kóstolókat tartunk, előre egyeztetés esetén idegen nyelven is. A Lesencetomaji Kőorra dombon található borkóstoló présház kiválóan alkalmas céges találkozók és kisebb rendezvények lebonyolítására is. A borkóstolások alkalmával lehetőség nyílik egyrészt arra, hogy a különböző borfajtákkal megismerkedhessünk, másrészt a szőlő termesztésével kapcsolatos kérdések feltevése közben megtekinthető a széles, Tapolcai- medencére néző csodálatos panoráma.

A pincészet borai