Katona Borház

A Katona Borház 1996 óta működő családi pincészet. Közel 60 hektáron termelnek szőlőt nagyrészt Balatonbogláron, de Tokaj hegyalján is rendelkeznek területekkel. Főbb fajtáik: Irsai olivér, chardonnay, semillon, cabernet sauvignon. Boraikat budafoki pincéjükben hagyományos pincehangulatban is megkóstolhatják!

A Katona Borház Kft. 1996 őszén alakult vállalkozás, amely felélesztette a családi hagyományokat. Jelenleg 60 hektáron termesztenek szőlőt a Balaton déli oldalán, a boglári borvidéken.
Ezen a tájon már több, mint ezer éve termesztenek szőlőt. A terület adottságai igen jók, a klimatikus viszonyokat a Balaton víztükre kedvezően befolyásolja, a talaj változatos, jó szerkezetű, a táj szelíd lankáinak kitettsége is tökéletesen megfelel a szőlőtermesztés kritériumainak. Az itt termett borokat a finom szőlőzamatok és illatok, valamint a kiegyensúlyozott savszerkezet jellemzi.
A legjelentősebb világ-fajták (Chardonnay, Zöldveltelini, Sauvignon Blanc, Tramini, Semillon, , Cabernet Sauvignon, Merlot) mellett igazi magyar szőlőfajtákat (Leányka, Királyleányka, Olaszrizling) is termesztenek.
A szőlőt boglári pincészetükben dolgozzák fel, kierjedt boraik egy részét budafoki pincéjükbe szállítják további kezelésre, érlelésre. Itt történik a palackozás és ezután az értékesítés is.
Fehérboraikat acéltartályokban, reduktív körülmények között tárolják palackozásig, az elsődleges íz- és zamatanyagok minél tökéletesebb megőrzése érdekében, míg a vörösborokat minimum 2 évig tölgyfahordókban érlelik, ezután kerülnek palackozásra.
2006 óta rendelkeznek területtel Tokaj Hegyalján is, Mád és Tarcal környékén 4 hektárt művelnek!
Több éve már, hogy egy egyedi, különleges Pí technológiával kezelik ültetvényeiket és boraikat, melynek köszönhetően hódolhatnak egészséges életmód és tudatos táplálkozás iránti szeretetüknek és elkötelezettségüknek!
A Katona Borház Kft 2004-től nemzetközi szabadalommal védett, környezettudatos technológiával (BSC-PÍ technológia) műveli ültetvényeit. A technológia lényege a növény immunrendszerének stimulálása, erősítése természetes anyagokkal, amely a szőlőművelésnél kezdődik. Szőlő előállítása során minimális, csak a nagyon szükséges növényvédő szer mennyiség kerül kipermetezésre, és csakis a Környezetgazdálkodási Célprogram által engedélyezett környezetbarát anyagokat alkalmazzák. Szőlőfeldolgozás során céljuk a szőlőben kialakult íz és zamatanyagok, színanyagok minél tökéletesebb megőrzése illetve átmentése a borba. Hisznek abban, hogy boraik a vendégek elégedettsége mellett egészségi állapotuk megőrzéséhez, javításához is hozzájárulnak. A palackozásra érett boraikat saját palackozó üzemükben töltik, az igényeknek megfelelően.
Budafoki Borbankukban lehetőség van különböző méretű trezorok bérlésére, így eddig otthon tárolt borait ideális környezetben, egy valódi borospincében helyezheti el. A borbank ügyfelei számára havonta kóstolót rendeznek a világ borkülönlegességeiből, valamint kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosítanak az általuk forgalmazott kínálatból.
Borkóstolókat szerveznek akár több nyelven, borász-sommelier vezetésével. Kérésre szolgáltatásaikról tájékoztatót küldenek.
Kóstolja meg nemzetközi és hazai kiváló minőségű boraikat a Budafoki Borbankban! Várják kedves látogatóikat, ügyfeleiket, kellemes, nyugodt környezetben, egy intenzív kulináris kikapcsolódásra!
KATONA FERENC (Tulajdonos, borász):
A középiskolát Budafokon, a Borászati Szakközépiskolában végezte, itt érettségizett 1977-ben, majd a HUNGAROVIN-nél gyakorolta a szakmát. Ezután felvételt nyert a Kertészeti Egyetemre, ahol 1984-ben mérnöki diplomát szerzett.
Gyakorlati idejét Balatonbogláron töltötte, majd 1985-től pincevezető lett, a híres BB borásza. Kipróbálhatta minden tudását, ugyanis itt az egész borászati vertikum működött, a szőlőfeldolgozástól kezdve az üdítőital- és pezsgőgyártásig.
Borkészítéstől a vermutkészítésig mindennel foglalkozott, feladata volt ezek tervezése, szervezése, irányítása. Ők készítettek először Magyarországon aszeptikus (tartósítószer mentes) üdítőitalt, primőr bort Ferenc pincemester névnapja alkalmából.
Nemzetközi szinten is elismerték munkáját, két ezüstérmet is nyertek a bordeauxi nemzetközi borversenyen a nyolcvanas évek közepén! Akkoriban ez csak tokaji bornak sikerült Magyarországon – rajtuk kívül. 1992-től a privát szférát erősíti, 1996 óta saját cége borásza