Eltarthatóság
A borok eltarthatóságát a tárolási körülmények mellett összetételük is meghatározza. Egy bor annál tovább tartható el, minél több benne az alkohol, a sav és a szárazanyag (benne a cukortartalom).
Az alkohol egyértelműen gátolja a mikrobiológiai folyamatokat.
Az érés során a savtartalom csökken. Savak egyrészt a bor élvezeti értékében játszanak nagy szerepet, másrészt az alacsony PH is szabályozza a borban lejátszódó kémiai és biológiai folyamatokat.
A szárazanyagtartalom ugyancsak fontos a bor harmóniájának kialakításában. Általában egy reduktív, üde száraz bort kevesebb ideig tudunk eltartani, mint egy oxidatív édes bort. Ez nem csak a bortípus függvénye, hanem az alapanyagé is, hiszen az oxidatív kezelést sem bírta volna a bor, ha az eltartásért felelős paraméterei nem megfelelőek.