Sangria
A Sangria, amely a sangre-vér szóból származik, az Ibériai-félszigetről indult világhódító útjára. Ma már nemcsak Spanyolországban, Portugáliában fogyasztják előszeretettel, hanem szinte mindenhova eljutott, számos receptje létezik. Sőt Spanyolországon belül tartományonként, régiónként más és más recept alapján készül. Kinézete alapján "spanyol bólénak"is nevezhetnénk. Az alapja bor, általában vörös (létezik a fehérbor alapú Sangria Blanco is), némi borpárlat, (gyakran brandy, triple sec, rum, vodka...stb.), friss gyümölcsdarabok (barack, kiwi, alma, szamóca, narancs...stb., lime vagy citromlé és kevés édesítő (méz, cukor vagy narancslé). Nyáron jól behűtve, jégkockával kínálják, igazi frissítő ital, ami magas alkoholtartalma miatt gyorsan a fejbe száll.
Fotó: colonnade