Királyleányka

Erdélyi eredetű. Feltehetően a Kövérszőlő és a Leányka természetes kereszteződéséből keletkezett még az első világháború előtt.

Hazánkban leginkább a Balaton mentén és a Duna-Tisza közén elterjedt.

Korán termőre forduló, bőtermő fajta. Beérési cukorfoka közepes, közepes mennyiségű cukrot termel. Közepesen fagytűrő, rothadásra érzékeny. Rendkívül elegánsan illat gazdag bor. Élénk savtartalmú, zamat gazdag, finoman gyümölcsös savaiban megjelenik a zöld alma, citrom, narancs és az egres aromavilága, de érezhetőek a bodza, akác és vadrózsa virágjegyek. Hosszabb érlelést igényel.

Kiválóan érvényesül könnyű salátákkal, előételekkel, fehérpenészes sajtokkal.
Szervírozási hőmérséklet: 10-12°C.