A szőlőfajták kialakulása

A világ minőségi borászatát az eurázsiai fajokból, név szerint a Vitis silvestrisből nemesített Kerti szőlő (Vitis vinifera) határozza meg. A Kerti szőlő számtalan szőlőfajtának az alapja. A világon jelenleg termelt több ezer minőségi borszőlő fajta három csoportra osztható.

Vannak az úgynevezett Keleti vagy Orientális fajták, melyek között több ismert magyarországi fajtánk is szerepel. (Juhfark, Leányka, Kékfrankos, Medoc, Portugieser...stb.)

A második csoport a Nyugati vagy Occidentális fajták köre, ide tartozik a Chardonnay, Olaszrizling, Rajnai rizling, Merlot, Sauvignon blanc, a Semillon, a Veltelini és a Cabernet...stb.

A harmadik csoport a Pontuszi fajok közössége, amelyhez sok hungarikum fajtánk tartozik, pld.: a Furmint, Hárslevelű, Ezerjó, Kéknyelű, de ilyen a Kadarka, a Kövidinka, az Izsáki sárfehér is.

Természetesen a szőlőfajták száma folyamatosan nő, hiszen az egyes fajok egymással nemesíthetőek. A számtalan nemesítésnek rengeteg új szőlőfajta köszönheti a létét, s közülük sok szép sikereket ért el.

Magyarország a XX. században igen komoly nemesítési potenciállal és szakembergárdával bírt, elég ha csak a kecskeméti, badacsonyi, pécsi, egri, szegedi...stb. szakemberekre gondolunk.

A teljesség igénye nélkül egy-két nemesítőt és fajtáikat érdemes megemlíteni. Kurucz András és Kwaysser István nevéhez fűződik az Ezerfürtű, a Karát. Bakonyi Károly munkája a Korona, a Cserszegi fűszeres. Király Ferencé a Zengő, Zenit, Zéta, Zefír, Zeus. Kozma Pál nemesítette a Mátrai muskotályt, a Bíborkadarkát. Szegedi Sándor a Téli és a Pölöskei muskotályt, a Favoritot. Mathiasz János a Cegléd szépét, a Szőlőskertek királynőjét. Csizmazia József, Bereznai László műve a Bianca, a Medina, a Zalagyöngye , a Lakhegyi mézes. Kocsis Pál pedig a népszerű Irsai Olivért és az Attila, valamint a Kocsis Irma nevű csmegeszőlőket alkotta meg.

Külföldi nemesítéseket is érdemes megnéznünk. Fricz Zweigelt a Zweigelt kékszőlőt, Müller Thurgau a nálunk Rizlingszilvániként ismert Müller Thurgaut nemesítette ki, de ismert a Müller nevezetű szőlész által nemesített Blauburger, s a Robert Moreau munkáját dícsérő Ottonel muskotály is.