Bor és gasztronómia

Bizony sokszor felhangzik a jól ismert kérdés, ehhez az ételhez mit igyunk? Az igazi borbarátok, mindig odafigyelnek a megfelelő társításra, hiszen a legfinomabb étkeket is elronthatjuk, ha nem odaillő bort választunk. Persze ez fordítva is igaz, ha valami szép bort „elnyomunk” egy teljesen más karakterű, fűszeres étellel. A borgasztronómiával kapcsolatosan máig sok tévhit, féligazság él a mindennapokban, de szerencsére a helyzet javul.

Az ízegyeztetés filozófiája

Minden természethez közeli folyamat a harmónián alapul, így az ízek egyeztetése is az étkezés során. Ez nem csak az egyes ételek összetevőinek, hanem az étel és italok párosítására is igaz. Ennek szabályi komoly, az adott nép filozófiájával, hiedelmeivel is kapcsolatban levő gyakran szimbolikus rendszer. Az ázsiai filozófiák öt őselemet és ennek megfelelően öt alapízt különböztetnek meg. Nem csak az adott íz, hanem annak szimbolikus jelentései is fontosak az étkezésben. A honfoglalás előtti időkben a Hun törzsek, így a Magyarok is így gondolkoztak. Bonyolította a helyzetet, hogy bizonyos ételféleségeknek egyes helyeken saját istenségük volt (pl.: rizs). Ezért nem volt mindegy, hogy a törzs milyen esemény előtt mely isteneknek áldozzon, és azok hogy viszonyulnak egymáshoz. Az étkezés egy gondosan felépített áldozati szertartás volt.

A borok és ételek közötti harmónia megvalósítására két, alapvetően az ízekhez kötődő szabály van:

Hasonló ízek egyeztetése

Savanykás ételeket savasabb borokkal és az édes íz felé hajló ételeket magasabb cukortartalmú borokkal egyeztetünk. Savanyú ételekhez savas borok Ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyekben a savanyú ízek hatása jobban érvényesül (savanyú káposzta, édes-savanyú ételek), akkor a savanyú ízre való toleranciánk megnő, így a kemény és éles savú borokat lágyabbnak, kerekebbnek, kevésbé savasnak találjuk. Édes ételekhez édes borok Édes ételeket fogyasztva az édes ízküszöbünk megemelkedik, így kevésbé édesnek érezzük a borokat is. Paprikás ételekhez száraz, testes fehér és vörösborok A paprikás ételekben van egy kellemes, a pirospaprika ízéhez kapcsolódó jellegzetes kesernyésség. Emiatt a keserű ízre való érzékenységünk csökken. Egy száraz, testes fehér bornak, vagy csersavdús vörösbornak savai kesernyésnek tűnnek, tehát kiválóan harmonizálnak paprikás ételekkel.

Ellentétes ízek kiegészítése

Ebben az esetben ellentétes ízeket állítunk szembe egymással (pl.: édes-sós, édes- savanyú, édes-keserű), oly módon, hogy azok új összetett, harmonikus ízhatásokat váltsanak ki. Az édes íz a legalkalmasabb a harmonikus egyeztetésre a többi alapízzel. Édes - savanyú ízpárosítás A kínai konyhák egyik jellegzetessége ez a párosítás. Középkori magyar konyha szintén kedvelte az édes-savanyú ízeket. Édes-savanyú ételekkel félédes és határozott savtartalmú borok a legharmónikusabbak. Édes - sós ízpárosítás A skandináv és az északi népek konyhái kedvelik különösen az édes-sós ízhatásokat. A sós ízű ételekkel az édes és a félédes borok előnyösek. Édes - keserű ízpárosítás A kesernyés íz könnyen alkot domináns ízhatást, mely szétrombolja a borok kellemes ízérzetét. Csak gyengén kesernyés ételeket tudunk megfelelő harmóniába hozni édes, határozott savtartalmú borokkal, melyeknek esetleg van keserű ízkomponensük. Sós - savanyú ízpárosítás A sós íz kiemeli a savanykás ízeket és kellemetlenné, durvává teszi azokat. Ezért sós ételekkel ne igyunk erősen savas borokat, mert kellemetlen fémes ízhatást adhatnak. Keserű - savanyú ízpárosítás Túlzottan keserű és savanyú ízpárosítás kellemetlenül visszatetsző. Borral az ízhatásuk különösen negatív.

Fotó: Lomo-Cam

Borok-ételek-harmónia

A szőlő gyümölcse és bora mindenkor kedvelt tápláléka volt az emberiségnek és maradt mind a mai napig. Nem elsősorban tápanyag- és energiaforrás szerepe, hanem közismerten kedvező gasztronómiai hatása miatt. A kevés bort termelő országokban a bor fogyasztása rendszerint az ünnepi alkalmakra korlátozódik, másutt azonban - így nálunk is - a táplálkozás szerves részévé, az étkezés teljes jogú kiegészítőjévé vált.

Az egyes ételekkel összhangban lévő, azokat zamathatásukkal kiegészítő italok kiválasztása jelentős mértékben növelik azok gasztronómiai értékét: az étel és ital szakszerű párosítása ugyanis érzékelhetőbbé teszi - kiemeli vagy kiegészíti - az ételek ízét, felfedi igazi arcukat. A teljes harmónia elérésének szándéka tehát tervet kíván, nem szabad, hogy az istenkísértő felületesség tiltott lépések megtételére sarkalljon.

A vélt vagy valós szabályokhoz való merev ragaszkodás azonban ugyanúgy a bor természetének teljes félreértése, mint a félvállról vétel. Merjünk szabadon kísérletezni, hagyjunk magunknak és a bornak menekülési útvonalat a regulák alól, hagyjuk, hogy menjen a saját feje után. Az alkoholtartalmú italok kis mértékű fogyasztása túl a nyilvánvaló érzéki élvezeti élményen, kedvező élettani hatásokkal is bír.

A bor kellemes ízhatásával növeli az étvágyat, fokozza a nyálelválasztást, valamint a gyomornedv termelődését, ezáltal gyorsítja az emésztést, serkenti a bélműködést, elősegíti a tápanyagok felszívódását, tökéletesebb hasznosítását. A borok nem nagy mennyiségben, de vitaminokat is tartalmaznak. Ezek a vörösborban nagyobb, a fehérben kisebb mennyiségben találhatók. A bor mértékletes fogyasztásakor az előnyös tulajdonságok jóval felülmúlják a hátrányos hatásokat.

Kiváló étrendi hatásuknál fogva az alkoholtartalmú italok mértékletes és kultúrált fogyasztása nem káros a szervezetre és társadalmilag sem elítélhető.

Szüleink meglepődnének azon, hogy milyen borokat, milyen ételekhez szolgálunk fel. Ennek egyszerű magyarázata, hogy mind a borok, mind az ételek sokat változtak egy generáció alatt. Manapság egyre nehezebb meghatározni, hogy milyen ételhez milyen bor illik, hiszen ahogyan az ételek, úgy a borok választéka is gyors ütemben nőtt. Szem előtt kell tartanunk, hogy míg egyes bor- ételpárosítások biztos sikerre számíthatnak, másokkal kudarcot vallhatnak, például, ha száraz bort kínálunk édes ételhez, de nem helyes az sem, ha olajos húsú vagy füstölt halhoz tanninhangsúlyos vörösbort szolgálunk fel. Nem kell a világ egyetlen tökéletes kombinációjára törekednünk, ugyanis az nem létezik. Az ételek többsége számos különböző, nemegyszer ellentétes stílusú borral közösen jó viszonyt tud kialakítani. Lehet, hogy egy bizonyos bor ma ideálisnak tűnik, de holnap már másik bort választanánk. A döntés sok mindentől függ: a helytől, a társaságtól, az évszaktól, sőt nemegyszer az anyagi lehetőségektől is. Csak egy példát említenék a környezet szerepére: lehet hogy az az egyszerű, fiatal fehérbor, ami a tengerparti nyaralás alatt mindenféle ételhez jól esett, már nem lesz ilyen ízletes egy, az otthonunkban eltöltött téli estén.

RÉGI SZABÁLYOK

A kérdés, hogy hogyan is találjuk meg azt a bort, ami biztosan sikert arat vendégeink körében? Régen egyszerűbb volt a választás. Aki bortermelő vidéken élt, egyszerűen a helyi borokat fogyasztotta a helyi ételekhez. Azok, akiknek a lakhelye a borvidéktől távol esett, általában a jól bevált szabályokat követték: fehér bort a halhoz és a fehér húsokhoz, vörösbort a vörös húsokhoz és a vadakhoz. A másik alapszabály szerint a könnyebb bor mindig megelőzte a nehezebbet a sorban, csakúgy mint a száraz az édeset. A kivételek között tartjuk számon a (nehéz és erőteljes) Sherry vagy Madeira párosítását levesekkel, illetve az édes Sauternes, Tokaji és libamáj kombinációját. A fenti színkód leegyszerűsíttette a dolgokat és beszűkítette a lehetőségeket, de gyakorlati megfigyeléseken alapul. A legmegdöbbentőbb felismerés az, hogy a hal a legtöbb vörösbor ízét sokszor élvezhetetlenül fémessé, kesernyéssé teszi, de a fehérborokét viszont nem. Ugyanakkor a fehérborok magasabb savtartalma szépen kiegészítette a halételek többségében citrom vagy ecet formájában jelen lévő savasságot. A másik megfigyelés szerint a tanninos vörösbor íze lágyabbnak, kevésbé csersavasnak tűnik, ha vörös húst öblítünk le vele. Az tény, hogy a hal és a fehér húsok többnyire könnyebb ételek, mint a vörös húsok, mint ahogy a fehérbor is általában könnyebb testű, mint a vörös. Ez volt a helyzet régen, ám mára a borok rengeteget változtak, különösen az elmúlt 20 évben. A vörösborok- kivált az európaiak- tannintartalma ritkán annyira erőszakos, mint hajdanán, márpedig pont a tannin az, ami kellemetlenné válik például a hal társaságában. A fehérborok sem sorolhatók be mindig a gyengébb szerepbe- gondoljunk csak a 13-14% alkoholtartalommal rendelkező, testes, tölgyfa hordóban érlelt Chardonnay-ra! Az is igaz, hogy a fehér- és vörösborok az idők során egyre gyümölcsösebbek lettek. Ettől ugyan fiatalon is csábítóbbak és könnyebben fogyaszthatók, de paradox módon éppen ez teszi őket kevésbé alkalmassá az ételkísérő szerepére. Régebben a világ borainak sokkal nagyobb hányada készült kizárólag helyi fogyasztásra természetesen helyi ételek kíséretében. Ma a borstílusok a szőlőfajták, a borászati módszerek és maguk a borászok is bejárják a világot.

ÚJ ÉTELEK, ÚJ BOROK

Az ételek még a bornál is többet utaztak, cserélődtek. Ma minden további nélkül elkészítünk egy toszkán ebédet, hozatunk kínait a sarki étteremből, vagy az asztalra teszünk egy hagyományos marokkói kuszkuszt. Keverjük, kombináljuk az ízeket, elkészítési módokat, és a fűszerezési trükköket a legkülönbözőbb nemzeti konyháktól lessük el. A régi szabályok kétségkívül elavultak, de a színkódot azért még mindig használjuk viszonyítási pontként. Olyan igazságokat is felfedezhetünk, hogy a csirke és a sertés ugyanolyan könnyen párosítható a vörösborral, mint fehérrel, vagy a húsosabb halakhoz (tonhal, lazac) illik a vörösbor is, amennyiben tannintartalma viszonylag alacsony, és különösen, ha a hal vörösborok mártással készült. A legbiztonságosabb választás a Pinot noir, de megérik a kísérletezést az újvilági Sangiovesék és Merlot-k, a könnyű új vörösök is. Az is megeshet, hogy sült pulykához vörösbort kíván az ember, de egy testes Chardonnay is jól tud esni a marhaszelethez. Ha a bor magának az ételnek jelentős alkotóelemét képezi, ott általában a főzéshez használt bor színét tanácsos mérvadónak tekinteni.

ALAPANYAGOK, ELKÉSZÍTÉSI MÓDOK, MÁRTÁSOK

Az ételkísérő bor kiválasztásánál általában az étel fajsúlya az elsődleges szempont, ami függ a hozzávalóktól, azok kombinációjától, a főzési vagy sütési eljárástól és a mártástól. A posírozás, gőzölés vagy a magas hőfokon, wokban végzett gyors sütés például könnyebb ételt eredményez, mint a lassú tűzön párolás, a sütőben történő sütés, vagy ha ugyanezt az alapanyagot hagyományosan, bő olajban sütjük ropogósra. A vadak, szárnyasok és különböző húsok pácolása tartalmasabb, intenzívebb ízekhez vezet. A mártás lehet erőlevesszerűen könnyed, tejszínesen sűrű, tojás miatt sűrű, erősen beforralt, húsos és koncentrált, fanyar-savanyú, fűszeres-csípős, finoman fűszeres, zöld fűszernövénnyel ízesített, sós, karamellizált, édes. És persze ötvözheti is ezeket a tulajdonságokat: az hollandaise például egyszerre sűrű és citromos. A mártást tehát figyelmen kívül hagyni igen kockázatos könnyelműség. Az esetek többségében a fő cél az, hogy egyensúlyba hozzuk a bort az étellel. Egy kiadós, vörösborral, szalonnával, gombával és fokhagymával elkészített, csőben sült egytálétel testes vörösbort érdemel, akár csirke, akár marha, vagy éppen bab a fő alapanyag. A könnyű, friss ízű, wokban elkészített ételt vagy a salátafélét feldobhatjuk egy üde, könnyű fehérborral, de el is ronthatjuk, ha nagy formátumú, robusztus bort adunk mellé. Ha a salátába angolosra sütött, csíkokra vágott marhahúst is tettünk, mindenképpen friss, fiatal vörösbort válasszunk. A gazdag, tejszínes mártással készített csirkeétel teltebb, kövérebb fehérbort kíván (pl. Chardonnay vagy Pinot gris), míg a citronellával posírozott csirkemell jobban érzi magát egy Pinot gris vagy Sauvignon blanc társaságában. A németek a kései szüretelésű és töppedt szemekből készült rizlinget, főként a Rheingauban gyakran adják liba- vagy kacsasülthöz. Az ilyen típusú borok áthatolnak a zsírosabb húsok ízein, ugyanakkor savtartalmuk és édességérzetük révén megbirkóznak azokkal az édes, gyümölcsös köretekkel és mártásokkal is, melyek mellett sok vörösbor túl száraznak és szikárnak tűnne. Az évjáratos pezsgő (akár rosé) a hidegen tálalt sült golyók és más vadszárnyas sűrű szövetű húsával alkot nagyszerű ellentétpárt; a jó minőségű Beaujolais friss gyümölcsössége pedig éles kontrasztba állítja a nehéz, tartalmas ilyen típusú ételeket.

INTENZÍV ÍZEK

Borválasztásnál a másik szempont az ízek intenzitása. A könnyű étel is lehet erőteljes ízű, nem nehéz bor illik hozzá legjobban. A spárga jellegzetes aromáját alátámasztja a merész illatú Sauvignon blanc. A távol- keleti szárított fűszerek és fűszernövények a legkönnyebb ételnek is nagyon intenzív ízeket kölcsönöznek. Az ilyen ételekhez általában legmegfelelőbb a magas természetes savtartalmú, tisztán körvonalazott gyümölcsösséggel rendelkező fajták bora, aminek nincs szüksége sem tölgyfa hordós érlelésre, sem almasavbontásra (Rajnai rizling, Sauvignon blanc, száraz muskotály, Cortese, valamint a Semillon és a Viognier, amennyiben nem fahordóban érlelték és megőrizte üdeségét.) A Fűszeres Tramini annyira egzotikusan fűszeres, hogy a legtöbb étel ízét elnyomja, de pont ennél a tulajdonságánál fogva néha magára talál kínai és indiai ízek társaságában. A szinte ragacsosra beforralt mártásokhoz még akkor is, ha a mártást viszonylag könnyebb fajsúlyú húsokhoz, mondjuk gyöngytyúkhoz vagy fácánhoz adjuk, meglehetősen testes bort vegyünk elő, de ne olyat, ami az érett, lekváros ízeken és a magas alkoholon túl nem sokat tud felmutatni (ilyenek a Shirazból vagy Grenache-ból készített ausztrál tömegborok). Az étel erőteljes ízével lépést tartó bort válasszunk,, pl. egy jó vörös burgundi típusút, pl Pinot noire-t.

SAVASSÁG

Oda kell figyelni a savanykás ízekre és az édességekre is. Nem csak a zsíros, nehéz fogások élvezetét segíti elő sokszor üde, metszően intenzív ízű bor. A savas ízhatás az ételben megköveteli, hogy hasonlóan savgazdag bort tegyünk mellé az asztalra. Megfelelően magas savtartalommal többnyire a fehérborok rendelkeznek, mégpedig a hűvösebb éghajlatú északabbra fekvő borvidékekről. A vörösborokkal nehezebb a helyzet, nemcsak azért, mert a magas savtartalmú vörösbor ritka, hanem azért is, mert a savanykás ízhatású ételekhez nem megy jól a tannin. Ha mindenáron vöröshöz ragaszkodunk, válasszunk bármilyen könnyű vörösbort.

ÉDESSÉG

Ezen a téren nincsenek örök igazságok, de egyetlen kivétel azért mégis akad: édes ételhez mindig édes bort igyunk, legalább olyan édeset, mint maga az étel. Ha a borunk csak egy kicsit is lemarad édesség dolgában, fanyarnak, barátságtalannak fog tűnni a szájban. Ha az édes ízt egy sós étel egyik alkotóeleme képviseli (általában valamilyen zöldség vagy gyümölcs), már nem ilyen egyszerű a megoldás. Annyi bizonyos, hogy nem jó ötlet nyúlhoz vagy bárányhoz édes bort kínálni, csak azért mert történetesen édes-savanyú-sós, hagymás- gyümölcsös mártást adunk mellé. Ugyanakkor az ilyen, csatni típusú mártások koncentrált édessége mellett a legtöbb vörösbor vékonynak, túl száraznak, tanninja pedig erősebbnek, keserűbbnek tűnhet. Ezt a próbát az európai és más tanninos borok állják a legrosszabbul. Ilyenkor tehát irány az érettebb, teltebb gyümölcsízekkel, lágyabb tanninokkal felvértezett vörösborok, de a szubmediterrán jellegű villányi Kékoportóval is kísérletezhetünk. Ha fehérbor tűnik a járható útnak, részesítsük előnyben a telt, érett ízeket egészséges savtartalom mellett. Szóba jöhet a Chardonnay vagy Sauvignon blanc.

TÖLGYFA ÉS GYÜMÖLCS

Tolakodó ízek nem csak ételféleségekben fordulhatnak elő. Az erőteljesen újfás borok pirítóst, vaníliát, kókuszdiót, sőt füstölt szalonnát idéző ízjegyei a legtöbb étellel szemben barátságtalanul viselkednek. Ha ezt a bortípust kedveljük, tervezzünk hozzá robusztus ízeket felvonultató ételeket ( csőben sült egytálételeket, grillezett húsokat, illetve sajttal készült fogásokat). A nagy testű, érett, lehengerlően gyümölcsös bor csak a kifejezetten erőteljes ízek, bőkezűen fűszerezett ételek társaságába való. Általában el lehet mondani, hogy az evés testi aktus, az ivás lelki. A bor lelki, s ezért magasabb rendű jelenség, ha igazi együttlétre vágyunk vele, meg kell adnunk a fogyasztás szertartás jellegét. A minőségi bor kiköveteli a minőségi konyha meglétét, a nagy ebédek és vacsorák pedig jó borért kiáltanak. Még ha nem is tudjuk ezt gyakran otthon megvalósítani, legalább az egyes alkalmakkor érdemes figyelni a különböző párosításokra. Így biztos, hogy az ünnepet és az étkezést még emlékezetesebbé és élvezetesebbé tehetjük.

(Tavasz Adrienn főiskolai hallgató összeállítása, Joanna Simon:A borokról című könyvének felhasználásával)

Borokhoz ételek I.

A gasztronómiában a borok és ételek ízharmonizációját nemcsak az ételek, hanem a borfajták irányából is megközelíthetjük. Nézzünk meg egy-két alapesetben, mihez mit együnk.

Chardonnay:
A Chardonnay a világ egyik legismertebb szőlőfajtája. Ismert mind reduktív, mind tölgyfahordós, esetleg barrique érlelésű verzióban. A legjobb választás halakból, szárnyasokból készített ételekhez, friss sajtokhoz, a hordós érlelésű Chardonnay pedig grillezett, roston vagy faszénen sütött fehér húsokhoz, gombás szószos ételekhez, nehéz tejszínes mártásokkal készített fogásokhoz és aromásabb, esetleg grillezett sajtokhoz.

Sauvignon Blanc:
Szintén francia eredetű nemes szőlőfajta a Loire völgyéből származik. Általában reduktív technológiával készülnek szép borai, bár helyenként találkozhatunk hordós érlelésű, sőt újabban barrique típusokkal is. Általában elmondható róla, hogy a zöld illatok és ízek jellemzőek rá: zöld paprika, bodza, egres ízjegyei tűnnek fel, ezért az az optimális, ha zöldségköretekkel kísért fehér húsokhoz, vegetáriánus ételekhez, zöldségből készült krémlevesekhez, spárgához, brokkolihoz kínáljuk, de jól harmonizál a natúr kecskesajtokkal is.

Tramini:
A Magyarországon leginkább ismert Fűszeres Tramini dél-tiroli eredetű, jellegzetessége a nevében is leírt fűszeres zamat és ízvilág, egy kis egzotikus beütéssel, ami szépen harmonizál gyümölcsös jellegzetességeivel. A Tramini legjobb társai a gyümölcsös szószokkal készült fehér húsok illetve a távol-keleti - kínai és thai – konyha nem csípős ételkülönlegességei.

Irsai Olivér:
Magyar kettős hasznosítású szőlőfajta, amely manapság nagy népszerűségnek örvend. Gyümölcsössége, muskotályos illata, lágy savai miatt népszerű beszélgetős, társasági bor. Az egyik legkönnyebb borként, könnyű gyümölcsös fehérhúsokhoz, halakhoz, előételekhez párosíthatjuk legjobban.

Cserszegi Fűszeres:
Divatos magyar szőlőfajta, amelynek bora a cserszegi „ősszüleinek” alapvető tulajdonságait hordozzák. Az „irsais” könnyedség, gyümölcsösség a „traminis” fűszerességével verseng a borban. Ezt a bort épp ezért szépen párosíthatjuk gyümölcsös köretekkel, ragukkal készült szárnyas ételekhez, egzotikus ételkülönlegességekhez, pld. Az indiai ételekhez.

Furmint:
Eredetileg nem magyar, de évszázadok alatt igazi hungaricummá váló, karakteres fehérbort ismerhetünk meg benne, amely a hordós érlelést szinte kívánja. Karakterei miatt a fűszeresebb szárnyasok, sertéshúsok, hagymás, fokhagymás ragus húsételek, magyaros káposztás ételek remek kiegészítője.

Olaszrizling:
Magyarország legnagyobb mennyiségben termelt fehérbora, nem magyar fajta, valószínű francia eredetű, mégis igazi magyar különlegesség. Sokféle stílusban találkozhatunk vele, a mindennapok nem túl karakteres alapborától, egészen a mandulás mellékízekkel bíró szép balatoni rizlingekig. Az ételek közül érleltségi fokától függően szépen harmonizál a magyaros konyhához, vadasokhoz, káposztás ételekhez, főzelékekhez, sertéspecsenyékhez, sült és töltött csirkéhez, füstölt húsokhoz. A balatoni rizlingek legjobb társa lehet a balatoni halakból készült ételek sora, valamint a mandulás ízekkel megbolondított egyéb ételek.

Tokaji Szamorodni száraz:
A fehérborok egyik hazai királynője a szamorodni, amelyet ritkán kínálunk ételekhez, leginkább a nagyon karakteres krémlevesekhez passzíthatjuk, ellenben igen kiváló aperitif bor, amely szép savaival kellőképp előkészíti gyomrunkat az étkek befogadására. Érdemes kipróbálni!

Fotó: Sifu Renka

Gasztrotörténet

Már az ókori lakomákon is odafigyeltek arra, hogy az étkezések megfelelő szakaszaihoz, megfelelő borokat kínáljanak. Az anta coenam - előétel (zöldségek, tengeri finomságok, kagylók…stb.) után jött az incoena - második fogás (vadhúsok, sültek…stb.), majd a gyümölcsöket tartalmazó mensa pomorum . Bár az is igaz, hogy a görögök és a rómaiak a borivást inkább az étkezések utánra időzítették, azért az evés utáni társalgáskor, édeskés boraikhoz szőlőt, gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt, fügét rágcsáltak.

A középkorban némileg lazultak a borivási szokások, sok tekintetben a mennyiség lépett előtérbe, természetesen csak a módosabb lakomákon. A kenyér hiányában a zsíros, nehéz ételek mellé jól csúszott a savakban gazdag bor, ami valóban hozzájárult az étkek jobb emésztéséhez. Nem múlhatott el olyan kiadós étkezés, ahol nem folyt bőven a borocska, s a 17. századra a magyar nemesek borissza hajlamai messze földön hírhedté váltak.

Az igazi változásra a polgári átalakulás időszakában került sor, amikor a kialakuló polgári létforma részévé vált a borkultúra, divattá vált az éttermek látogatása. Az étlapok mellé már borajánló is dukált, s büszkék lehetünk rá, mert ez a folyamat kis késéssel ugyan, de Magyarországon is kialakult a 19. század második felére. A híres csárdákba betérő biztos lehetett benne, hogy a környék legjobb borait szolgálják fel a legjobb ételekhez, s ügyeltek a tájjelleg reprezentálására. Fogalommá váltak a Buda és Pest környéki, valamint a balatoni fogadók, vendéglők, pinceéttermek, mint ahogy fogalommá váltak sok más mellett a Csopaki, Budai, Dörgicsei, Aradi borok is. Elterjedt a palackos bor, tömegessé és olcsóvá vált az üveggyártás, így a minőségi borfogyasztás is új lendületet kapott, s az ezt élvező réteg is kiszélesedhetett. Budapest európai hírű éttermeiben, kávéházaiban, finom borokat kortyolhatott a betérő vendég, s a választék igazán sokszínű volt, kiterjedt az ország szinte összes borvidékének nedűire. A sültek, a gulyások, a pörköltfélék, lecsós ételek, füstölt húsok, vagdaltak, túrós csuszák, halászlevek és természetesen a finom sütemények és rétesek is mindig megtalálták a nekik megfelelő bortársat. A vasútállomások resti éttermeiben, amelyek a kor gyorséttermei voltak, két vonatindulás között látták el megfelelő étellel és borral az utasokat. A vasút, mely Európa, Anglián kívüli részének kivételével, legsűrűbb hálózatával rendelkezett, segített a borok , borkultúra elterjesztésében. A restiknek köszönhetjük a bécsi szelettel, vagdalttal készített szendvicseket is, hisz fontos volt a gyors étkezés. Nyári melegekben pedig itt is hódított a fröccs, amelyből rendes magyar kocsmában akár 8-10 féle is rendelkezésre állhatott.

Ez a folyamat, mely európai módon zajlott nálunk is, 1945 után megszűnt, illetve visszaszorult. A polgári, feudális szokásnak tartott borkultúra visszaszorult, s helyét valami más vette át, amiről a későbbiekben részletesen olvashatunk majd. 1990 után megint beindult valami. Újra vannak igényes borlapok, a választék is alakul, de nagyon sok idő kell hozzá, hogy a bor-gasztronómia újra régi fényében tündököljön.

A magyar étkezési szokások teljesen átalakultak, a hagyományos magyar ízek sok esetben visszaszorultak, s a világkonyhák alapvető elterjedése megváltoztatta a kereteket. A - pizza, a kínai, a girosz- már része a mindennapoknak, ezzel új kihívások elé állították a borászatokat is. A rendkívül jó adottságokkal bíró magyar borászat képes felvenni az új szálakat. A sokszínűség, melyet az egymástól szépen elkülöníthető, egyedei karaktereket adó borvidékek biztosítanak, jól párosíthatóak a rendkívül változatos ételválasztékkal.

A magyar konyha a XVI-XVII. században

Mátyás halálával új időszak kezdődött Magyarországon. Bár a gazdasági helyzet még a török bejöveteléig viszonylag jó maradt (1526), a reneszánsz stílus nem tudott igazán kibontakozni. Igaz volt ez a művészetekre, az építészetre és természetesen a gasztronómiára is. Amikor Európa a legszebb „késő reneszánszát élte”, Magyarország a török háborúk és megszállás, valamint az ország három részre szakadását élte meg.

Az igazi magyar gasztronómia sokak szerint ekkor roppant meg igazán. Szinte csak a viszonylagos önállóságot szerző Erdélyi Fejedelemségben, maradt fenn, s a mai napig az itteni ételek hasonlítanak leginkább a hagyományos magyar konyha alkotásaihoz. Hármas hatás volt tehát megfigyelhető. Az erdélyi magyar konyha mellett, ami jelentős balkáni hatásokat is magába olvasztott, (pld. a fokhagyma jelentősebb használata) felerősödött a nyugati, főleg német, francia, cseh, lengyel...stb ételstílusok, fűszerek hatása, lassan megjelentek az amerikai élelmiszernövények is, (paprika, paradicsom, kukorica, burgonya, kakaó-csokoládé, tea…stb.) valamint nyugati hatásra egyre több levest készítettünk. A leveseket ez idáig alig használó magyar konyha inkább a sokféle szósszal, mártással készített ételeket részesítette előnyben.

Másrészt a törökök által megszállt országrészben megnyílt a keleti kapcsolódás lehetősége. Ekkor ismerkedtünk meg a kávéval, ekkor terjedt el a barack, a cseresznye, a meggy. Egyre többet lehetett találkozni mandulával, fügével és sokféle rizses étellel. A görögdinnye, amelyet állítólag görög kereskedők hoztak először hozzánk - innen az egyedi elnevezésünk - szintén a török hatásnak volt köszönhető. Ráadásul, furcsa módon a lassúnak mondható nyugati beszerzési utak és a lassú terjedés miatt, sok amerikai növényt is a törökök ismertették meg először az ország népével, néha évtizedekkel megelőzve a hagyományos és logikusnak tűnő beszerzési vonalakat. Ilyen volt pld. a paprika (régen törökborsnak is nevezték), a dohány és a kukorica is, ez utóbbit nem véletlenül hívják ma is sok helyen törökbúzának. A fennmaradt régi erdélyi szakácskönyvekből tudjuk, hogy az akkori szakácsok sokkal változatosabban készítették étkeiket, mint manapság.

Mások voltak a készítési módok is. Olajjal, vajjal főztek leginkább, a zsír alig kerül említésre. Gyakori volt viszont a tej, tejföl, ecet, méz használata. Gyakran főztek borral, rántást nem használtak, inkább a kenyérbéllel sűrítették az ételeket. Megjelent a főtt tészta, pogácsa, s főleg török hatásra a rizs, mazsola, füge, gesztenye, körte, alma is gyakori adalék lett. Ugyanakkor az ételek között megtaláljuk a hurkát, kolbászt, salátákat, babot, fánkot, pástétomot, kocsonyát, felfújtat, rétest, palacsintát, tortákat, borhabot…stb. Az élénken fűszerezett ételekbe borsikafüvet (csombor), gyömbért, sáfrányt, bazsalikomot, fenyőmagot, rozmaringot, tárkonyt, zsályát, medvehagymát szórtak, s megjelent a fahéj, a bors és legkésőbb a fűszerpaprika is. A fokhagyma mellett a vöröshagyma is ekkor kezdett jobban elterjedni. Cselebi, a híres török utazó 1660-1666 között Magyarország nagy részét bejárta. Leírásaiban gyakran feltűntek étel és ital nevek is, amelyek a sokszínűséget bizonyítják: fekete leves (kávé), rántott süllő, pörkölt ponty, vagdalt hússal töltött tészta, lengyel tyúkpecsenye, lengyel tyúkpörkölt, töltött tök, piláf, káposzta, vajas rétes, mézes rétes, kenyérlepény, cipókenyér, főzelékek, meggyvíz, levesfélék.

Mindezekhez a finom ételekhez a magyarok igen sok bort is fogyasztottak, amelyből még a háborús időszakokban is igen nagy mennyiségek álltak rendelkezésre. Álljon itt végezetül egy 1660 körül Zrínyi Miklós által lejegyzett „olasz” salátarecept:

„ Vágj sokféle elegyes fűből. A ki akar miskulantiát csinálni, szedjen igen gyermekded salátát, sállya levelet, menta levelet, pinpinillat, borrágót, petreselyem levelet, kömény levelet, turbolya levelet, és egyébféle füvet, az mely hozzá illik, olajt, sót, etzetet bele és borrágó virággal hintsd meg feljül.”

A magyar konyha első évszázadai a Kárpát-medencében

A keletről érkező őseink a IX. század végén végleges hazát nyertek a Kárpát-medencében. A kultúrájában, életmódjában, gazdálkodásában fejlett magyarság, bár egyik fő foglalkozása az állattenyésztés volt, fejlett földművelő kultúrával, szőlőkultúrával, méhészettel és kereskedelemmel rendelkezett. Gasztronómiája - amely közép és kelet-ázsiai eredetű - nagyszerűen ötvözte a vándorlásaink során vele érintkezésbe került népek hasonlóan fejlett étkezési szokásait. Az új hazában a korábbi hagyományokat tovább folytattuk, sőt az itt élő népcsoportokkal találkozva tovább színesíthettük ezeket a szokásainkat. A kereszténység felvételéig összességében nem sokat változhatott a magyar konyha, talán annyiban, hogy a letelepült életmód jóvoltából az étkezéseken belül minden bizonnyal nőtt a gabonafélék és zöldségek aránya. Előszeretettel fogyasztottuk a búzát, rozst, árpát, s a még mindig igen népszerű kölest. A kásák, levesek, a főzelékek mindennaposak voltak az étkezéseknél, amelyet remekül kiegészített a nagyszámban tartott állatok húsa, teje, illetve az európai szemmel nézve is óriási vadállomány.
Mivel a korabeli Magyarország klímája hasonlatos volt a korábbi szállásterületekéhez, sőt ha lehet mondani még a némileg csapadékosabb klíma miatt előnyösebb is, a legeltetéshez, növénytermesztéshez, méhészethez és a borászathoz nagyon jó feltételeket találhattunk itt. István királyunktól kezdődően komoly változásokon ment át az ország, mind a gazdaság, mind a társadalom tekintetében. A keresztény magyarság szoros kapcsolatot épített ki a nyugati, főképp német államokkal. A királyi udvar, a betelepülő német lovagok és szerzetesek sok újdonságot hoztak a magyar konyhába, többek között a pecsenyesütés és a nyárson való sütés terjedt el. Hasonló élénk hatást gyakorolt a bizánci-görög közelség is, amely fűszereivel, főzési technikáival hozott újat.
Kettőség jellemezte ekkoriban a magyar étkezési kultúrát. A szegény nép egyszerű, ősi ételeivel ellentétben a királyi és nemesi asztalok bőségesek voltak, gyakran rendeztek nagy lakomákat. Különösen a király váraiban, a nagyobb vadászterületek közelében. Ilyen volt például a Dunakanyar, Esztergom térsége. A nagy „evészeteken” sok fogás közül választhattak a vendégek, halak, sültek, vadak és főtt húsok minden mennyiségben előfordultak, amelyekhez a nyugatiakkal ellentétben a magyarok gyakran fogyasztottak kenyeret, s bőven folyt a bor és az árpasör is.
A magyarországi borok a kor legjobbjainak számítottak, s már az első századokban nagy bőség mutatkozott belőle, mint ahogy a vadakból is. Vadhúst még a legszegényebbek is gyakran ehettek, ami különösen téli időszakban és a nehéz munkák idején megfelelő kalóriamennyiséggel szolgált.
A szakács mesterség is ekkortájt vált önálló szakmává. Az első szakácsok valószínűleg a kolostorok lakói közül kerülhettek ki, de hamar feltűntek a várak, udvartartások környékén is. A középkor elején, amikor a földesúri adókat még csak részben fizették pénzben, a jobbágyok rengeteg szárnyast, vadat, gabonát, gyümölcsöket, tojást, sajtot és bort adtak uraiknak szolgáltatások gyanánt. Ezeknek a ránk maradt összeírásoknak köszönhetően tudjuk rekonstruálni, vajon mit is ehettek a várak világi és egyházi méltóságai. A gazdagabbak a hagyományos magyar fűszerek mellett (tárkony, szurokfű, rozmaring, majoranna, kömény, csombor, medvehagyma…stb.) már megengedhették maguknak a távoli, keleti fűszerek alkalmazását, ilyen volt pld. a fahéj, a bors. A királyi és főúri udvartartás környékén mindig lehetett találni muszlim kereskedőket, kik a luxusnak számító termékeket kínálták. A korabeli magyar nyelvezet összefoglalóan csak „szerecseneknek” nevezte őket.

A magyar konyhaművészet alapjai- Mit ehettek az ősmagyarok?

Ha magyar konyháról beszélünk, sokunknak eszébe jut a manapság tipikusan magyarnak mondott ételeink sora. Lecsó, a különféle paprikások, pörköltek…Bizony, ezek mára igazi magyaros fogások lettek, de a honfoglalás előtti időkben biztosan nem ettünk effélét, már csak azért sem, mert a paprika, paradicsom, a burgonya amerikai jövevény. Vizsgáljuk meg röviden a vándorló, részben nomád magyarok gasztronómiáját, amely több ezer éves múltra tekint vissza és rendkívül fejlett, kifinomult étkezési kultúrára utal. A magyarok konyhája a közép ázsiai népekkel való szoros kapcsolatok okán, igen sok elemet átvett a hun, újgur népek, valamint a közeli kínai, indiai, mongóliai gasztronómiai hagyományokból
A vándorló, részben letelepedett életmód és a rendelkezésre álló alapanyagok alapvetően meghatározták a mi konyhánkat is. Lovat, marhát, juhot, helyenként tevét tartottunk, a folyók bővelkedtek halakban, az erdők gombában, vadakban. A hús mellett a tejtermékek egész sorozata rendelkezésre állt, s a ló illetve teve tejéből alkoholos italt, kumiszt is készítettek. Fejlett volt a magyarok méhészete, amely az édesítésre használatos mézet adta. Az egyébként fejlett mezőgazdaság pedig kölessel,gabonával, káposztával, borsóval, babbal, lencsével, céklával, répával, fehérrépával,hagymával, fokhagymával tökkel, sóskával és spenóttal látta el őseinket. Jól ismertük a gyümölcsöket is, sőt a szőlőt és a bort is. Érdekes, hogy a vándorló magyarok, valószínűleg édes, magas alkoholtartalmú borokat fogyasztottak, valószínűleg a tartósság megőrzése érdekében. A tartósítási technikáink, amelyek részben szerencsére ma is megmaradtak, messze földön híresek voltak.
A húst szárítással, a gombát, gyümölcsöt aszalással, a tejtermékeket füstöléssel, az egyéb élelmiszereket savanyítással tartósítottuk. Legendás volt a sós lében megfőzött hús, kemencében szárított, majd apró darabokra tört verziója, amelyet a hadjáratok során akár ezer kilométerekre elvihettek magukkal, hogy aztán fűszeres vízben elkészítsék. Ilyenkor a szárított húsdarabok megdagadtak, s elegendő energiát biztosítottak a harcoknak.
A tartósítás ősi technikája él tovább például a kovászos uborka készítésekor is, de erre utal a magyarok körében népszerű füstölt hús és sajt fogyasztása is. A szárított, tartósított élelmiszerek segítségével hosszú meneteléseket, hadjáratokat, hosszú teleket lehetett átvészelni. Az ételek készítése is jelentősen különbözött a nyugati szokásoktól. Míg Európában a sütés, pirítás volt divatos, nálunk a főzés került előtérbe. A nomád népekhez hasonlóan függesztett edényekben, a későbbi bográcsok elődeiben, illetve lábakon álló agyag és fémedényekben készítettük egytálételeinket (kásafélék, főzelékek).
Valószínű az ősi főzőedény egykori formájára utal a lábos kifejezésünk. A főzelékek, savanyú levesek (áldos típusú levesek), a tejföl használata, ami elsősorban az étkek savanyítását szolgálta, nyugaton teljesen ismeretlen volt. A magyar konyha a keletről hozott ízegyeztetési filozófiára épített, amelyben az egyes alapízek szép harmóniába kerültek. Az ötféle íz együttese sok régi ételünkben megtalálható- édes, savanyú, keserű, sós, csípős- gondoljunk csak egy tartalmas húsleves komplex ízvilágára. A fűszerválasztékunk is egyedülálló volt. Használtunk tárkonyt, csombort, lestyánt, kakukkfüvet, bazsalikomot, borsot, gyömbért, köményt, ánizst, szurokfüvet, kaprot, turbolyát, mirhafüvet, komlót, mustármagot, citromfüvet, de előszeretettel alkalmaztuk az egyébként vadon termő vizitormát, galagonyát, pipacsot, cickafarkot, bojtorjánt, csalánt, mezei katángot, tyúkhúrt, kamillát, pitypangot, mezei zsázsát, medvehagymát is. Néhány trópusi fűszerrel is megismerkedtünk, mint például a vanília és a fahéj. A hús és egytálételekhez a korai időkben nyílt tűzön-kövön sült lepényeket, „langallókat” fogyasztottunk, s nem volt ritka a tűzhely parazsában megsült tésztaféleség sem. Talán innen eredeztethető a mesékben gyakran előkerülő „hamuban sült pogácsa kifejezés is.”

A paprika rövid története

A PAPRIKA TÖRTÉNETE

A paprika vitathatatlanul az egyik alapvető fűszere a magyar konyhának, ismert, hungaricumnak számító étkeink elengedhetetlen kiegészítője. Pedig a régi magyarok egészen a XVII-XVIII.. századig nem is ismerték. Öt fajtája létezik a világban, amely közül a Közönséges paprika (Capsicum annuum) terjedt el nálunk, bár kétségtelen, hogy ismertségben, a másik nagy fajta, a Cserjés paprika (Capsicum frutescens), közismert nevén, csilipaprika is komoly rivális.
Néhány elmélet szerint a paprika a Himalája előteréből, Indiából származik, sőt a rómaiak idejéből is létezik a paprikához igen hasonlatos növény leírása, de ezekre semmi bizonyítékunk nincs. Nagy bizonyossággal Közép-, illetve Dél-Amerikából származik és Kolumbusz hajóorvosa, Chanca hozta be Európába. Mivel sokáig azt híresztelték róla, hogy mérgező, ezért inkább - a sokszínű és formájú termése miatt - dísznövénynek használták. Magyarországra valószínűleg a törökök közvetítésével jutott először, első leírása 1570-körül született meg. Neve is a török közvetítésére utal, mivel törökborsnak nevezték. Az biztos, hogy az elterjedése összefüggött a távoli, keleti területekről érkező bors szállítmányok visszaesésével, azok drágulásával. Először nálunk is dísznövény, majd olcsósága miatt a paraszti konyhákban borspótló-szer lett. A kedvező éghajlati és talajadottságok miatt magyar földön gyorsan tért hódított, s már nagyon korán kialakultak a ma is ismert paprikatermő területek - Szeged, Kalocsa, Cece, Szentes...stb. környékén.
A hagyomány szerint a szegedi ferences szerzetesek kertjében termesztettek először paprikát, ahonnan elterjedt az egész országban. Mivel némelyik paprika erősen csípett, az a szép népi történet is lábra kapott, miszerint a növény neve a papokat könnyezésre késztető hatásról származik. Eszerint nem más, mint: „paprígató” Ez a történet nagyon szép, de a valóságban a bors szerb nevéből - „papar” - származhat, ez is bizonyítva a dél felőli elterjedését és a bors kiváltásának igényét. A szerbek mellett a magyar földre költöző, kertészkedéssel foglalkozó bolgárok tettek sokat azért, hogy a paprika elterjedjen országszerte.
Az őrölt paprika, főleg ára miatt igen népszerű lett, s szinte teljesen átalakította a hagyományos magyar konyhaművészetet. Érdekes, hogy Erdélyben viszont lassabban terjedt, ott a hagyományos ízesítés a mai napig részben megmaradt. Népszerűségét tovább javította az a tény is, hogy sok helyen, hatékony gyógyszerek hiányában kolera elleni csodaszernek tartották. Az 1831-es járvány idején megelőzésre használták, nemcsak a termését, hanem az igen erős paprikapálinkát is. Akkor még nem tudták, hogy a paprika sok C- vitamint tartalmaz, és ezzel önmagában is segített a betegségek elleni védekezésben, az emberi szervezet ellenálló képességének javításában. A C-vitamint egyébként Szentgyörgyi Albert a szegedi paprikát vizsgálva fedezte fel, amiért Nobel-díjat érdemelt.
Az „amerikai” paprikát, őrölt formában, amely sok-sok ételünk kihagyhatatlan fűszere, (pörköltek, paprikások, gulyásleves, halászlé, lecsó, főzelékek, levesek, kolbászok, egyes saláták, kőrözött...stb.) mégis hungaricumnak nevezhetjük, mivel a fűszerpaprika szárítás utáni őrlését mi magyarok találtuk ki, s tisztán őrölt paprikát szinte csak Magyarországon, illetve a Kárpát-medencében használtak, s használnak a mai napig.
Cifray István: Magyar nemzeti szakácskönyvében, amely 1830-ban látott napvilágot olvashatjuk először a Paprikás csirke receptjét, amely addigra a teljesen átformálódó magyar konyha egyik legnépszerűbb étkévé vált:
''Paprikás Tsirke (Tsibe, Pisellye). Végy két vagy több tsirkét, s vagdald darabokra. Izzasz rézlábasban egy darab vajat, vagy zsírt, vess bele paprikát, szegfűborsot, vöröshagymát, s fojtsd sárgásra - osztán az összevagdalt tsirkét vessd közibe, s ismét addig fojtsd, míg meg nem puhul, - hintsd be egy kalán liszttel, önts reá egy kevés hús-lévet, adj hozzá gondolatod szerint téjfelt, hogy a' mártása sűrű legyen - paprikázd meg 's add fel.''

A reneszánsz konyha Magyarországon-Mátyás király lakomái

A középkori Magyarország konyhaművészetét mindig a hagyományos kettősség jellemezte. Egyfelől végig nyomon követhetjük az ősinek mondható, keleti eredetű magyar konyhát, amely népszerűségéből a mindennapi étkezéseken, elsősorban a jobbágyság körében mit sem veszített. Másik oldalon a folyamatos külső hatásokat vehetjük észre, amelyek részben a Balkán felől, de jó részt nyugatról érkeztek. A hadjáratok, a komoly kereskedelmi kapcsolatok, valamint szép számú, itáliai, németalföldi, német területekről bevándorló telepesek sokat tettek hozzá a magyar konyha sokszínűségéhez. A legnagyobb hatással azonban kétségtelenül az Itáliából egész Európára kiható reneszánsz kultúra elterjedése volt. A Magyar Királyság a XIV. XV. században komoly európai tényező volt. A király bevételei vetekedtek a nyugati államok hasonló jövedelmeivel, s gazdasági téren is hasonló szinten állt. A sikeresnek mondható és nemzetközileg elismert Anjou, Luxemburg és Hunyadi család uralkodói új, európai színeket hoztak a magyar kultúrába, építészetbe és természetesen a gasztronómiába is. A legismertebb és legkomolyabb egyértelműen az „olasz” hatás volt, amely már az Anjouk idején megjelent, de Mátyás olasz feleségének, Beatrix királynénak és udvartartásának Budára költözésével vált teljessé. A királyi udvar teljesen európaivá vált, az itáliai divat elterjedt, egymást érték a neves vendégek, követek. A királyné itáliai szakácsokat hozatott, minden adva volt tehát a nagyszabású lakomák lebonyolításához, amelyek szervesen hozzátartoztak a kor diplomáciai, politikai érintkezésévez. Bizony az ország sorsát érintő kérdésekben gyakran lakmározások, borozások között született megállapodás. S hogy ezek a vendégségek mennyiben tértek el a korábbi királyi lakomáktól? Részben az ételek is megújultak, megjelentek a szőlővel, aszalt gyümölcsökkel, pld. fügével, mandulával, mediterrán fűszerekkel készült sültek. Főként nyársonsültek voltak ezek, divatos lett a bárányhús, az apró madarak, a hal. Azért jegyezzük meg a királyi étkezéseket, lakomákat általában mindig megelőzték a nagyszabású vadászatok is, így minden bizonnyal az ott elejtett vadak is szép számmal kerültek az asztalra. Vaddisznó, őz, szarvas fácán és nyúl bőséggel állt rendelkezésre. Ezt a tényt gyakran említik az itáliai krónikások is. Persze nekik szembetűnő lehetett, hogy a ritkábban lakott és erdőkkel borított Magyarországon vadbőség volt, ellentétben az itáliai, sűrűn lakott már szinte teljesen „levadászott” területekhez képest. Mátyás maga is legendás vadász hírében állt, a történészek ugyan szemérmesen hallgatnak róla, de nemcsak a vadak, hanem az asszonynép esetében is. A krónikák azonban számos érdekességet megőriztek számunkra. A reneszánsz egyik hatásaként ekkor terjedtek el Európa szerte az evőeszközök, főként a villa, amely állítólag a Medicieknek köszönhető és lassan megszűnt a középkorra jellemző kézzel étkezés.
Sokat lehetett hallani a király visegrádi palotájában megrendezett óriási lakomákról, ahol „patakokban” folyt a bor. Az udvaron álló szökőkút ugyanis ilyenkor valóban borral működött. Olasz hatásra elterjedtek a testes édes csemegeborok, amelyekhez mazsolát, fügét rágcsáltak, és valószínűleg ekkortájt kezdtek el vörösborokat is iszogatni nagyobb mennyiségben, amely eddig Magyarországon nem igen volt divat. Bonfini, Mátyás itáliai történetírója meg is említi, hogy a magyar urak, ellentétben a nyugati és itáliai nemes uraktól, barbár módon, higítatlanul isszák a bort!
S hogy a reneszánsz konyha és itáliai divat milyen szintig jutott el a magyar alattvalókhoz? Valószínűleg csak a főúri, nemesi várak lakomáin, a gazdag polgárok asztalain találkozhatunk vele. Hatása viszont olyan erős volt, hogy még a XVII. század második felében, a reneszánsz kései időszakában is végig megmaradt a felvidéki és erdélyi udvarházakban

Húsvéti gasztronómiatörténet

Közeledik a húsvét, Krisztus feltámadásának ünnepe. Mozgó egyházi ünnep ez, a tavaszi napéjegyenlőséget (március 21.) követő holdtöltéhez legközelebbi vasárnap tartjuk - immár a 325-ös Niceai zsinat óta. A böjti időszak lassan véget ér, s máris készülhetünk a hagyományos húsvéti ünnepkörre, amely ugyanolyan szép hagyományokkal és történelmi múlttal bír, s nemkülönben gasztronómiailag is különlegesnek számít.
A zsidó Pészah (Pászka) és a régi germán tavaszváró, a természet újjászületését hirdető ünnepségek, egyaránt nevezhetők a mi húsvétunk elődjének. Nemzetközileg is általános, a keresztény kultúrkörben elfogadott gasztronómiai szokásaink jól ismertek: bárányhús, nyúl, tojások, sonka és kalács fogyasztása…stb. A tojás szinte minden régi civilizációban a természet megújulásának, a termékenységnek a jelképe, könnyen és gyorsan kapcsolódott a keresztény húsvéti jelképekhez. A tojásfestés egyébként ókori eredetű, de húsvéti tojásként először a 17. században említik német földön. A sonka és a csülök is könnyen magyarázható, hiszen a füstöléssel tartósított, télen elrakott étel, ami a bőség és a jólét egyik jelképe volt Európa szerte - a kalácshoz hasonlatosan - ilyentájt kerülhetett először az ünnepi asztalokra, megtörve a böjti szigort. Érdekes a sonka és a torma és gyakran az újhagyma, hagyma kaláccsal történő együtt fogyasztása. Ennek nagyon régi múltja van a magyar konyhában is. Régen szívesen adtak a sonka és a kalács mellé retket, köménymaggal fűszerezve, a németek lakta vidékeken hagymás, tejfölös burgonyasalátát, illetve gyakori volt a gyümölcsök hozzákínálása is. Ez mára teljesen kiveszett nálunk, de nem is kell messze mennünk, hogy meglássuk, olasz barátaink a híres Pármai sonkát előszeretettel fogyasztják sárgadinnyével, illetve találkozhatunk aszalt gyümölcsök, pl. datolya párosításával is. Érdekes, hogy a lengyelek hideg hagymás babsalátával fogyasztják a húsvéti sonkát. A vasárnapi ebéd már a bőség jegyében készül egész kontinensünkön. A nyúl és a bárány az egyértelmű favoritok. A nyúl és a nyúlhús, mint alapvető jelképek, nem is olyan régiek, mint gondolnánk. Állítólag a tojást tojó nyúl históriája amerikai telepesek ötletéből fakad, a húsvéti nyúl pedig protestáns németek leleménye volt a 16. század vége felé, állítólag azért, hogy ne kelljen a nagyhéten annyit éhezni. Mindenesetre egy érdekes legenda is közszájon forog, miszerint az egész egy egyszerű fordítási vagy értelmezési hiba: eredetileg a tojást a Császármadár hozta, amit Haselhuhn-nak neveztek, s ennek a rossz adaptálása lenne a Hase - Nyúl kifejezés berögzülése. Persze ez nem túl hiteles történet, már csak azért sem, mert a középkori Bizáncban a nyúl már nagyon korán Krisztus szimbólumává vált. S hogy a nyulat milyen formában fogyasztjuk, a leggyakoribb a paprikás és az egyéb ragus elkészítési mód, de divatosak a nyúlmájból készült könnyű pástétomok is. A bárányhús viszont korábban szinte minden ünnepi asztalon ott volt. Zsenge rozmaringos báránysült, nyárson sült pecsenye, tárkonyos, citromos vagy egyéb ragus verzióban egyaránt. Ez a szép gasztronómiai hagyomány leginkább zsidó eredetű, ahol a Pészah keretein belül, emlékezve a 10. egyiptomi csapásra és a zsidók egyiptomi kivonulására hagyományosan fogyasztották. Remélhetőleg a bárány fogyasztása lassan visszatér a magyar köztudatba, álljon egy régi recept Bornemissza Anna 1680-as szakácskönyvéből, némi ínycsiklandozás reményében:

Bárányhús citrommal-

”Főzd meg tehénhús-lévben s ecetben. Pergelj lisztet belé, metélj citromot reá. Csináld meg borssal, gyömbérrel, sáfránnyal. Ha pedig lisztet nem akarsz belé rántani, boros cipóval hadd forrjon fel: jobb ízű lészen, mert a liszt minden étekben jó. „

Mihez mit igyunk?

Ebben a kérdésben nehéz egységesnek lenni, ebben egyetértenek a bor-gasztronómia jeles képviselői is. Azt az alapvető kijelentést, mely francia földről származik, miszerint fehér húsokhoz fehérbort, vörös húsokhoz vörös bort adjunk, sok igazságot tartalmaz, de érdemes árnyalni a képet. A sokszínűség, a sokféle régi és új fűszer, eddig nem igen ismert étel megjelenése nagyban átalakította a képet. Oda kell figyelni az illatokra, az alapvető aromákra, a borok testességére, gyümölcsösségére, mert könnyű hibázni, s ilyenkor elmarad az óhajtott harmónia, a bor és az étel igazi házassága, amely mindegyik felet szárnyra kapja és élvezeti szempontból kiemeli és csúcsokra emeli.

Viszont érdemes kísérletezőnek és néha bátornak lenni, néha igazi meglepetések születhetnek egy-egy szép bor és étel párosításakor. Mindannyian, kik borbarátokként igyekszünk is ilyesfajta kísérletezésbe belevágni bizonyára átéltünk ilyen pillanatokat.

Nem sok olyan étel van, melyhez ne tudnánk bort ajánlani, a magyar konyha, kiegészülve a nagyvilág divatos ízeivel igazi kihívás a borajánlók számára. Jöhet húsleves, saláta, babfőzelék, túrós rétes és őszibarack, mindenki megtalálja a párját. Talán egy kivétel mégis akad, s ez nem más, mint a kávé, amely méltóan zárja le étkezéseinket, finom, erős aromái olyan karakteresek, hogy utána már vétek bort fogyasztani.

Étel Bor
Aperitifek Száraz pezsgők, esetleg száraz vermutok, a száraz fehérek közül a legalkalmasabb a tokaji szamorodni
Előételek Könnyű száraz fehér, üde nem túl harsány rosé
Levesek Lágy, illatos, száraz, esetleg félszázaz fehérek, különösen az édeskés zöldségeknél, tejfölös és krémleveseknél.
Gyümölcslevesek Édességük okán már a félédes, édes fehérek felé is kacsintgathatunk, muskotályok, hárslevelű, furmint lehet a megoldás.
Gulyásleves A marhából készült fűszeres leves már a vörösborokat kívánja , a nem túl csersavas kategóriában, de jó választás egy szép siller is.
Halászlé A paprikás, csípős ízek könnyű vörösborokat kívánnak, de siller is jó kísérő lehet.
Bableves Külön kategória a levesek közt, mivel karakteres íze már testes fehérek és a csersavasabb vörösborok irányába mutat, pláne, ha füstölt csülökkel, tejföllel tálaljuk.
Főzelékek A tejfölös édeskés ízeknél a félszáraz, félédes fehér a legjobb kísérő
Babfőzelék, Lencsefőzelék Ezek is kivételek, a karakteres, hordós száraz fehérek és a testesebb vörösborok is jól passzolnak
Töltött paprika A rizses, sertéshúsos töltelék miatt is már a karakteres száraz fehérborok és a testesebb vörösborok bátran fogyaszthatók hozzá
Káposztás ételek Testes, tüzes, magyaros fehérek, savasabb vörösök
Gombás ételek Fűszerezettségüktől függően a száraz fehértől, a rosén át, a könnyű vörösig választhatunk
Halételek A könnyű reduktív fehér borok terepe ez, kivétel a magyaros ponty, harcsa ételek sora, ahol megint a testes rosék, sillerek és a könnyű vörösök jöhetnek.
Csirke, pulyka, kacsa, liba A könnyű száraz fehérektől indul a sor, egészen a rosékig elmehetünk, a fűszerektől, köretektől függően. A nálunk népszerű paprikások, pörköltek, a karakteresebb kacsasültek már a siller és könnyű vörös felé is elvisznek.
Sertéshús Itt már szélesedik a borválaszték, a száraz, hordós, karakteres fehérektől indulhatunk, s a rosék, sillerek mellett már a testesebb vöröseket is bevállalhatjuk, pláne a pörkölteknél, paprikásoknál, grilleknél
Marhahús A fűszerezettségtől függően itt már a vörös tartományban érdemes maradni
Máj, belsőségek Az szerint, hogy pirított vagy pörkölt verziókban gondolkodunk, a testes fehértől a silleren át a könnyű vörösökig is elmehetünk.
Vadak A zsenge nyúl és fácán kivételével, amely még esetleg a testes fehéreket is engedi, a vadételek, erdei fűszerezettségük és intenzív íz világuk miatt a testes, karakteres vöröseket kedvelik.
Saláták A könnyű fehérek, és a rosék birodalma ez, karakteres borok elnyomják az üde zöldségeket és illatokat.
Tészták A feltéttől függ, hogy fehéret vagy esetleg rosét, sillert, könnyebb vöröset adunk hozzá
Édes tészták Félédes, édes fehérborokat választhatunk
Sütemények Édes borok, szamorodnik, aszúk, fordítások, édes, félédes pezsgők
Gyümölcsök Üde, félédes fehérborok, esetleg pezsgők
Sajtok A sokféleség rányomja bélyegét a borválasztásra. A könnyű friss sajtoktól indulunk, a félkemény, kemény sajtokon át az aromás, érlelt, penészes lágysajtokig, majd a végén a kéksajtok zárják a sort. A borsor is így fejlődik, a könnyű fehérektől a karakteres, tüzesebb fehérek irányába, majd a lágysajtoknál már inkább a vörös tartományba jutunk. A kéksajt igazi kivétel, a sajtok királyaihoz, bármilyen furcsa édes tokaji borok illenek a legjobban.