Régi történetek

Számtalan írásos emlék őrzi a bor és a szőlő ősi múltját, történelmét és legendáit.

A híres móri Gábriel barát esete

A Móri borvidék felvirágoztatásában a modern technológiákkal és komoly borászati ismerettel rendelkező kapucinus szerzetesek sokat tettek. Pincéjükből finom borok kerültek ki és a környéken élők sokat tanultak a szorgoskodó szerzetesektől. Egy XVIII. századi történet szerint, a ma is álló kapucinus pincében munkálkodott ideje nagy részében Gábriel barát, aki arról volt nevezetes a pince összes hordóját ismerte, tartalmát szorgalmasan kóstolgatta. Sem a vendégek, sem a rendtársai nem tudtak olyan bort mutatni neki, amelyet ne ismert volna fel, pedig a pince több száz tételt rejtett magába. Egyszer egyik szerzetes társa alaposan megviccelte a derék Gábrielt. A pince félhomályában egy pohár italt kínált neki. A barát hosszan ízlelgette, forgatta a szájában, de a végén teljesen magába roskadva csak annyit szólt: Ezt a bort nem ismerem, honnan való? Ekkor derült ki, a nagy igazság, a pohárban víz volt, a lelkes pincemester barátról pedig kiderült jó ideje nem ivott már ilyet…

A túlzott borivás ellen

Szentpéteri István református prédikátor Debrecenben többször szót emelt a török kori magyar borfogyasztás túlzott mértékéről, s ostorozta a részegeskedőket. Egy alkalommal a következőt mondta:
" Vagyon hangos trombitám, melyet óh vajha valaha meg fuvalhatnék a részegeskedésnek hagymázától megkámporodott fejű magyar világnak!”

A vízivó erdélyi kancellár

Teleki Mihály (1634-1690), Apafi Mihály erdélyi fejedelem kancellárja arról volt híres, hogy ellentétben a kor uraságaival nem igen fogyasztott bort, ki is vívta kortársai figyelmét eme különleges „tettével”. Apor Péter (1676-1752) Erdély változásáról írt emlékiratában így ír erről: „Bort nem ivutt Teleki Mihály, hanem csak vizet, azt tisztán megfőzték, aztán meghűtötték jeges cseberben, úgy töltötték kicsiny fakártyában, azt adták be innya; noha az bort szerette volna, nagy barátság volt, mikor vagy egyszer bort ivutt s megrészegült; részeg korában jobb, csendesebb ember nem volt nálánál”. ...Ha innya kezdett a fejedelem, gyakran ivott penig, ott senkinek nem lehetett magát menteni, addig kellett innya, míg kidőlt az asztaltól...”

Arisztotelész

A híres görög filozófus, Nagy Sándornak mondta egyszer egy ivászat után, amelyek oly gyakoriak voltak a nagy király udvarában: "Az első pohár bor, amit megittál az egészségé. A második a jókedvé, a harmadik a bánaté, a negyedik a gyalázaté."

Egy régi levélből, az Úr 1592. esztendejében, ma is nagyon aktuális...

Telegdy Pál feleségéhez, Várday Katához (1592. február 10.)

” Istennek hála, mi egíssígben vagyunk még eddig, valamint járunk ez után az erdélyi bor mia...Én csak immáris meguntam az bor közt való heveríst. Íjjel-nappal csak megyünk, eszünk, arra sokat adnak innunk, de az alvásban kevés ríszünk vagyon.”

Mért ne igyunk annyi vizet? Inkább a bor!

Az ókorban, középkorban, sőt még az újkor jelentős időszakában is a vízivás eléggé veszélyes tevékenységnek számított. A fertőzött ívóvíz számtalan betegség, járvány okozója volt, nem véletlen, hogy az egészségesnek számító, bort részesítették előnybe szerte Európában. A Salernoi orvosiskolában megjelent egy tanulmány a bor jótékony hatásáról, illetve a víz negatív hatásairól, amelyet később, 1770-ben Kolozsváron magyarul is közre adtak. Álljon itt egy kis részlet a műből:

„A Víz ital igen árt az étel közben:
Gyomrot meg-hidegít, s nem emésztet könnyen
Igyanak Bort azért inkább az emberek,
A több állatoknak jók lésznek a vizek...”

Pázmány Péter prédikációja a részegeskedés ellen

Mindig igyekezett az urak túlzott borfogyasztását ostorozni, s e szép hasonlattal élt:

"Ha egy nagy völgybe vinnék a török császár erejét és reá eresztenék azt a bort, melyet sok részegeskedésben megittak Magyarország szabadulásáért: nem kellene semmi vízözön a török veszedelmére; mind borban halnának."

Szent Pál apostol

A timóteusokhoz írt levelében találjuk az alábbi megfontolandó igazságot, amelyet érdemes betartanunk: „Ne légy továbbá vízivó, hanem élj egy kevés borral, gyomrodra is gyakori gyengélkedéseidre tekintettel”

XIV. Benedek pápa dícsérő mondatai

Mária Terézia és XIV. Benedek között több hosszú tárgyalás zajlott, amely végül rendezte a Szentszék és az uralkodó közötti ellentéteket, többek között a főpapok kinevezésének gyakorlata tekintetében. Valószínűleg az 1757/58- ban tető alá hozott Concordátum aláírása után, ajándékozta meg Mária Terézia barátsága és jóindulata jeléül a pápát egy láda jóféle Tokaji aszúval. Benedek, mikor belekóstolt a nemes italba a következőt mondta:

„Benedicta sit terra,
quae te germinavit,
benedicta mulier, qui te misit,
benedictus ego, qui te bibi."

Áldott legyen a föld,
amely téged termett.
Áldott az asszony, ki téged küldött,
Áldott legyek én, ki téged iszlak!