A Magyarbország Tolnában járt

Hazánk legfiatalabb borvidékére "látogattunk" Robi segítségével 2010. január 12-én, hogy megízleljük a dimbes-dombos táj borait. A Villányi és Szekszárdi közé beékelődött Tolnai borvidékről most nagyrészt fehérborokat ittunk, amit egy gyönyörű vörössel zártunk le mindenki legnagyobb megelégedésére.

A lelkes csapathoz ismét érkeztek új tagok, így újra végig tudtuk venni a kóstolás legfontosabb elemeit. Ami számomra a leginkább megmaradt az estből: rengeteg érdekes nevű települése van a borvidéknek pl. Mőcsény, Hőgyész, Bátaapáti, Dúzs (ugye de ismerős), Mucsi stb.; egy mondás ami biztos nem így van, de valahogy ez maradt meg bennem: Szekszárd, Tolna, Baranya - Dél-Dunántúl aranya; itt pihennek mélyen a földbe zárva biztonságban a paksi erőmű kiégett fűtőelemei, emiatt van egy nagyon gazdag település; 3 körzete van a borvidéknek; a nagyobb pincészetek külföldi tulajdonban vannak, van egy pincészet, aminek borát nem is lehet itthon kapni. Akár közösségi információhozzáadással wikipedia-szerűen össze is gyűjthetjük Robi szavait a hozzászólásokban. :-)

A borokról pedig végre beszéljen a közösségi értékelés, ami már most látszik, hogy a 7frankos nagyon eltalált bor, köszönjük.
Verdolino - Tűzkő Birtok
Sauvignon Blanc - Tűzkő Birtok
Renana - Tűzkő Birtok
Chardonnay Barrique - Tűzkő Birtok
Chateau Kajmád Tolnai Chardonnay - Baron von Twickel Szőlőbirtok
Tűzkő 7frankos - Tűzkő Birtok


Fotók az estről >>


Köszönjük a Borkápolna segítségét!